ßßß Cookit - przepis na WELSH CREMPOG CZYLI WALIJSKIE NALEŚNIKI

WELSH CREMPOG CZYLI WALIJSKIE NALEŚNIKI

nazwa

Wykonanie

Bardziej podobne do polskich racuszków na maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji.
My zjadaliśmy je z odrobiną konfitury wiśniowej .... pysznie było :))
Składniki:
500g m ąki
400ml maślanki
3 całe jajka
szczypta soli
1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
25g roztopionego masła
50g cukru
1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru domowego
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
olej do smażenia (lub sklarowane masło)
Wykonanie:
Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/02/welsh-crempog-czyli-walijskie-nalesniki.html