Wykonanie
Bardziej podobne do
polskich racuszków na
maślance niż do naleśników ... trochę jak angielskie pancake's, nieduże, puszyste. Mogą być na drożdżach (chociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem
sody (
proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden
Syrup (złocistym
syropem), lub posypane
cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji.My zjadaliśmy je z odrobiną
konfitury wiśniowej .... pysznie było :))
Składniki:500g m ąki400ml
maślanki3 całe
jajkaszczypta
soli1 łyżeczka
sody (lub
proszku do pieczenia)25g roztopionego
masła50g
cukru1
cukier wanilinowy lub 1 łyżka
cukru domowegoskórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyolej do smażenia (lub sklarowane
masło)Wykonanie:
Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość
masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor.