Lubia je dzieci. Proste w wykonaniu mieciutkie i lekkie jak puch. Polecam!Na 12 sztuk:1 laska wanilii1 jajko150 g cukruszczypta soli75 ml oleju300 ml maslanki o smaku cytrynowym275 g maki2 czubate lyzki proszku do pieczenia1/2 lyzeczka sody oczyszczonejLaske wanilii rozkroic wzdluz i wyjac nozem maz z malenkimi ziarenkami. Jajko ubic z cukrem, sola i wanilia na puszysta amse. Dodac meiszajac olej i maslanke. Nastepnie dodawac stopniowa make wymieszana z proszkiem do pieczenia i soda. Wymieszac szybko, aby skladniki sie polaczyly. Ciastem napelniac foremki muffinkowe. Piec w uprzednio nagraznym piekarniku w temperaturze 200°C (z termoobiegiem- 175°C) ok. 20-25 minut.Wpis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Laura. Backen im FRühling" nr 1/2013