ßßß Cookit - przepis na AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ

AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ

nazwa

Wykonanie

Aromatyczne, wilgotny i długo świeży.
Cóż chcieć więcej?
Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia. Podobnie jak wszelakie babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie" :))
Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem.
Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.
Ja omijam ten etap.
Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.
Składniki:
1 sz klanka wody
3/4 szklanki cukru
120g margaryny
3 łyżki kakao
Składniki zagotować i wystudzić.
Następnie dodać:
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki powideł śliwkowych
2 całe jajka
u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny
Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać.
Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.
Po wystudzEniu polać polewą czekoladową.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/03/aromatyczny-piernik.html