Wykonanie
Z przygotowaniem gołąbków nosiłam się już od bardzo dawna, ale ponieważ jest to dość praco- i czasochłonna zabawa, jakoś nigdy nie mogłam się do nich zabrać. Długie zimowe wieczory sprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z
kaszą gryczaną i
pieczarkami . Farsz przygotowałam na bazie
boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z
sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki natomiast gotowałam w wolnowarze, bardziej może znanym jako slow cooker. Jeżeli macie ochotę poczytać o tym urządzeniu, przymierzam się do napisania posta o tym specyficznym garnku.Po nieco inna wersje gołąbków zajrzyjcie do
Malwiny z bloga Filozofia Samku .
Składniki :Na farsz :200g
boczku1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2
torebki kaszy gryczanej500g
pieczareksól,
pieprz1
jajkooliwa do smażeniaNa sos :0,5
cebuli500g
pieczarek1 ząbek
czosnku250ml
jogurtu naturalnego1-2 łyżki
śmietany (opcjonalnie)
sól,
pieprzNa gołąbki :1 średnia
kapusta włoskaPrzygotowanie :Przygotowanie farszu :
Kaszę ugotować al dente, wyjąć z
torebki i przesypać do miski.
Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na zimną patelnię. Na niewielkim ogniu, powoli podgrzewać
boczek aż tłuszcz zacznie się wytapiać, gdy będzie go już dość dużo dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i powoli smażyć, do czasu aż
cebula zmięknie, a
boczek się przyrumieni.
Pieczarki pokroić na średniej wielkości (wg uznania) kawałki i dodać do
cebuli, gdy ta będzie już miękka. Smażyć chwilę, aż
pieczarki zaczną mięknąć. Dodać ugotowaną
kaszę, doprawić
solą i sporą ilością
pieprzu. Odstawić, aby farsz ostygł.Gdy farsz będzie zimny, doprawić do smaku i wbić
jajko - dokładnie wymieszać.Przygotowanie
kapusty :Odkroić dolną część głąba i delikatnie zdejmować kolejne liście.W dużym garnku zagotować posoloną
wodę (ok. 1 łyżeczki
soli). Liście
kapusty wkładać partiami i gotować pod przykryciem do czasu aż lekko zmiękną (będą al dente). Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową lub szczypcami i układać na talerzu, aby ostygły.Przygotowanie gołąbków :Liść
kapusty ułożyć głąbem do siebie, wewnętrzna stroną do góry. Nakładać farsz, jednak nie za dużo, aby liść można było zwinąć. Brzegi liścia złożyć do wewnątrz, a następnie delikatnie, ale dość ciasno zwijać liść od siebie. Gołąbki układać na talerzu/desce lub od razu w naczyniu do gotowania/pieczenia zawiniętą częścią do dołu.Gotowanie gołąbków :Naczynie do gotowania wyłożyć liśćmi
kapusty (wierzchnimi lub tymi które się podarły). U mnie było to naczynie od wolnowara, gołąbki można także zapiekać/gotować w naczyniu żaroodpornym (ceramicznym lub żeliwnym), a nawet w garnku z grubym dnem na palniku. Ponieważ wszystkie składniki zostały wcześniej poddane obróbce (za wyjątkiem
jajka w farszu), gołąbków nie trzeba zbyt długo gotować. Właściwie wystarczy im czas, aby się dobrze zagrzały, a
kapusta stała się całkowicie miękka. Ja w wolnowarze ustawionym na średnie grzanie ("medium") dałam im jakieś 2-2,5 godziny, w piekarniku ustawionym na 170-180 stopni powinno wystarczyć im 45-60 minut, lub nieco więcej, aż
kapusta będzie miękka. Naczynie do zapiekania powinno być przykryte. Czas pieczenia zależy także od wielkości gołąbków - moje były malutkie, ponieważ miałam małą
kapustkę ;)Przygotowanie sosu :Gdy gołąbki się gotują/pieką spokojnie można przygotować sos. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać nieco tłuszczu i przesmażyć na nim drobno posiekaną
cebulkę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki
pieczarki i smażyć, aż te zmiękną. Doprawić
solą i
pieprzem. Dodać
jogurt i
śmietanę (jeżeli używamy), dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić, podgrzać przed podaniem.
Smacznego !