ßßß Cookit - przepis na rosół warzywny z lanymi kluseczkami

rosół warzywny z lanymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Mama zawsze mi taki rosołek przygotowywała jak byłam chora - w sumie do tej pory nic się nie zmieniło, prócz tego,że sama sobie już go gotuje. Swoją drogą ciekawe, czy moim dzieciakom, kiedyś w przyszłości będzie taka forma rosołku smakować - albo i mojemu przyszłemu mężowi. No cóż, jak im nie posmakuje to sama się będę tym zajadać i tyle. Teraz tak sobie wspominam i zastanawiam się, czy było więcej takich domowych polepszaczy "mojego zdrowia" kiedy byłam jeszcze dzieckiem. Pamiętam,że prócz owego rosołku, kiedy bolał mnie brzuch mama robiła mi napar z pokrzywy (wędrowała gdzieś po sąsiadach na wsi za pokrzywami, i gotowała mi taką ala herbatkę) nienawidziłam tego z całego serca, ale pomagało. Tak samo syrop z cebuli - totalne ohydztwo, sam widok tego słoika na kaloryferze, bądź parapecie doprowadzał mnie do szału, i uciekałam od niego jak najdalej - ale zdecydowanie pomagał, i szybko leczył moje choroby.
Składniki na wywar warzywny:
trzy marchewki, jeden mały seler, jedna pietruszka w korzeniu, jeden mały por, 1 łyżeczka lubczyku, dwie łyżeczki natki pietruszki, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, Vegeta, magi (opcjonalnie)
Składniki na lane ciasto:
trzy jajka, pięć łyżek mąki, szczypta soli
Przygotowanie:
Do garna wlewamy około 2,5 litra wody dorzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie oraz pieprz czarny, całość doprowadzamy do września. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone w dowolny kształt warzywa i całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy lubczyk oraz pietruszkę, sól, pieprz, Vegetę i całość jeszcze gotujemy 10 min.
W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę. W miseczce do trzech jajek dodajemy mąkę oraz sól, całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Kiedy woda nam się gotuje, do lejka przekładamy masę (najlepiej nad garnkiem) i okrężnymi ruchami rozprowadzamy ciasto. Kiedy kluski wypłyną są gotowe, i przekładamy do garnka z rosołem, bądź do osobnego naczynia.
PS: Poniżej filmik odnośnie lanych kluseczek :)
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2016/02/roso-warzywny-z-lanymi-kluseczkami.html