ßßß Cookit - przepis na Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami

Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zachęcam do zrobienia ryby pieczonej w piekarniku. Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z bagietką lub innym lubianym pieczywem. Maślany sos, pomidorki o zapachu bazyliowo- czosnkowym, leciutka nuta ziół prowansalskich.
Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :)
Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu):
1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia
dwa filety z morszczuka
sól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania
1 płaska mała łyżeczka ziół prowansalskich
2 małe łyżeczki soku z cytryny
2 plasterki cytryny
40 g masła
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy.
Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Rybę z obu stron solimy i pieprzymy.
Na wierzchy rybę posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.
Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie.
Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę oliwy, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę.
Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ponieważ razem z tą folią morszczuka włożymy do piekarnika, pamiętajmy, że matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz).
Piekarnik nagrzewamy. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, przy włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Po około 18 minutach rybę odkrywam, aby całość się lekko zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne.
Podając tak przygotowanego morszczuka, obowiązkowo na talerz przelewamy cały maślany sos z dna naczynia. Jeśli danie przygotowujemy w kilku małych naczyniach żaroodpornych (z porcją dla jednej osoby- tak, jak na zdjęciu), możemy podać je w nim.
Rybę podajemy z bagietką.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/morszczuk-w-zioach-pieczony-z.html