Wykonanie
Dzisiaj zachęcam do zrobienia
ryby pieczonej w piekarniku.
Morszczuk w ziołach, pieczony z
pomidorkami jest propozycją na lekki obiad. Podajemy go z
bagietką lub innym lubianym
pieczywem.
Maślany sos,
pomidorki o zapachu
bazyliowo-
czosnkowym, leciutka nuta
ziół prowansalskich.Jeśli Was zachęciłam, zapraszam :)
Składniki (na porcję dla jednej osoby- na zdjęciu):1 łyżka
oliwy z oliwek do wysmarowania naczyniadwa filety z
morszczukasól - ilość według uznania
pieprz - ilość według uznania1 płaska mała łyżeczka
ziół prowansalskich2 małe łyżeczki
soku z cytryny2 plasterki
cytryny40 g
masła10
pomidorków koktajlowych1 łyżka
oliwypół łyżeczki suszonej
bazylii1 ząbek
czosnkuszczypta
soliWykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką
oliwy.
Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Rybę z obu stron solimy i
pieprzymy.Na wierzchy
rybę posypujemy
ziołami prowansalskimi i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu
ryby.Plasterki
cytryny kroimy na pół i kładziemy na rybie.
Pomidory kroimy na pół i wkładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę
oliwy,
bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i szczyptę
soli. Całość dokładnie mieszamy.Tak przygotowane
pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok
ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na
rybę.Tak przygotowanego
morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (ponieważ razem z tą folią
morszczuka włożymy do piekarnika, pamiętajmy, że matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz).Piekarnik nagrzewamy.
Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ja piekę w temperaturze 175 stopni, przy włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Po około 18 minutach
rybę odkrywam, aby całość się lekko zarumieniła. Nie jest to jednak konieczne.Podając tak przygotowanego
morszczuka, obowiązkowo na talerz przelewamy cały
maślany sos z dna naczynia. Jeśli danie przygotowujemy w kilku małych naczyniach żaroodpornych (z porcją dla jednej osoby- tak, jak na zdjęciu), możemy podać je w nim.
Rybę podajemy z
bagietką.Smacznego :)