Wykonanie
Ryby są smaczne i zdrowe i wcale nie muszą byc nudne :)Moja propozycja na zdrowy obiad to strzepiel w ziolach podany z młodymi
ziemniaki z
wody i
sałatka z
rukoli. Życzę smacznego!Składniki:
2 strzepiele oczyszczone z głowami25 ml
oliwybazylia4 zabki
czosnku4
listki laurowezioła prowansalskiepól
cytrynylyzka
masłasól i
pieprzPrzygotowanie:
Rybę ułożyć na folii aluminiowej, w środek
ryby włożyć
listki laurowe oraz
bazylie i
zioła prowansalskie. Każda stronę
ryby ponacinac w poprzek w kilku miejscach.
Ryby wysmarowac
oliwa z obu stron. W poprzeczne naciecia włożyć
czosnek pokrojony w talarki. Tak przygotowana
rybę posypac
bazylia i
ziolami z każdej strony.
Cytryne umyć i pokroic w plasterki, które należy ułożyć na rybie. Zawinac w folie i odstawić do lodówki na ok 2 godziny.Piekarnik nagrzac do 190 stopni, przed wstawieniem
ryby do piekarnika ułożyć ma niej kawałki
masła, zawinac szczelnie lecz niezbyt ciasno folie aluminiowa. Piec przez około 20 minut, po tym czasie zdjąć folie z góry i zapiekac ok 10 minut.Ja uzylam
bazylie suszona jednak równie dobrze można użyć świeżej, będzie bardziej aromatyczna :)