ßßß Cookit - przepis na Babka mięsna

Babka mięsna

Wykonanie

1 kg szpondru
1 porcja włoszczyzny
25 dag mięsa wieprzowego bez kości
5 dag słoniny
1 cebula
2 bułki
2 szklanki mleka
3 jajka
4 białka
2 łyżeczki masła
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Mięso umyć i włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa. Wlać 2 szklanki wody i gotować około półtorej godziny na małym ogniu. Następnie wyjąć mięso, ostudzić i oddzielić od kości. Wywar przeznaczyć na zupę, a warzywa na sałatkę. Ugotowaną wołowinę, słoninę, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać. Dodać jajka, masło, tymianek, gałkę muszkatołową, pieprz, sól. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i starannie wymieszać z mięsem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą mięsną.
Glinianą lub blaszaną formę do pieczenia babek wysmarować grubo masłem i napełnić masą do około 3/4 wysokości. Masę posypać bułką tartą. Piec 40 min. w piekarniku w temp. 175-180 stopni. Po upieczeniu wyjąć babkę z formy, odstawić na 10 min. do przestygnięcia i pokroić.
Podawać na gorąco, posypaną zieleniną i polaną sosem grzybowym lub musztardowym, albo na zimno z chrzanem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2016/02/babka-miesna.html