Wykonanie
Pyszne, bezglutenowe brownie z
kaszy jaglanej z dodatkiem
orzeszków pekan. Długo się do niego przekonywałam ale w końcu nadeszła ta pamiętna chwila. Jest i on! Jest przepyszny i przyznam wam szczerze, że ta wersja brownie smakuje mi o wiele, wiele bardziej niż wersja mączna.Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej,1 szklanka gorącej
wody (do zagotowania
kaszy),szczypta
soli,3
jajka,1/2 szklanki
śmietanki kremówki,1/2 szklanki
kakao,1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia,50 ml
oleju,1 szklanka drobnego
cukru lub najlepiej
ksylitolu,Ponad to:1 szklanka
orzechów pekan,W garnuszku lub rondelku
wodę doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy
kasze jaglaną. Gotujemy przez 15 - 20 minut. Następnie odlewamy trochę
wody i pukamy na sicie bardzo zimną
wodą. Wrzucamy do blendera i blendujemy na "
budyń" jaglany.* pamiętajcie by nie blendować gorącej żywności, ponieważ noże szybciej się tępią,Do naszego gotowego, mięciutkiego "budyniu" dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą blendera lub malaksera na puszysty płyn.* masa może być bardzo rzadka ale to nic,Gotowe ciasto przelewamy do formy 20 x 30 cm (wyłożona papierem). Na wierzchu układamy orzeszki.Ciasto pieczemy w 180°C przez 40 - 45 minut.Smacznego :)Całusy :*