Wykonanie
Zanim sięgniesz po tabletki, zobacz, jak łatwo i szybko uzupełnić magnez naturalnymi metodami. To prostsze zwłaszcza miksując codziennie zielone koktajle.
Naturalne metody uzupełniania minerałów są najlepsze, najzdrowsze i najtrwalsze. Codziennie miksując i pijąc zielone koktajle, dostarczasz swojemu organizmowi niezłą dawkę magnezu, razem z innymi niezbędnymi dla zdrowia pierwiastkami i witaminami. To metoda szybka, łatwa i sprawdzona.Jakie są objawy niedoboru magnezu i czym to grozi?
Magnez stoi na straży naszego systemu immunologicznego i jest ważny w procesie budowy i utrzymania odporności. To niezbędny pierwiastek w procesach życiowych wszystkich najważniejszych systemów: nerwowego, trawiennego, krążenia i kostnego. Magnez odpręża, uspokaja, odmładza i zmniejsza ciśnienie
krwi. Nawet otyłość może być skutkiem niedoboru magnezu.Najczęstsze objawy niedoboru magnezu to :drganie powiek czy warg, skurcze łydek, mrowienie kończyn, zawroty głowy, osłabienie, zmęczenie, brak energii, nerwica, depresja, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnica zębów, nocne
poty, biegunki, zaburzenia snu czy koncentracji, lęk i rozdrażnienie.Dlaczego brakuje nam magnezu i gdzie go znajdziemy?Najczęściej brakuje magnezu z powodu podstawowej przyczyny - braku magnezu w diecie, czyli w produktach, które spożywamy na co dzień. Powód ten najłatwiej wyeliminować zwracając uwagę na to, co jemy, i miksując koktajle, które są szczególnie bogate w magnez .Naprawdę nie jest to trudne, gdyż magnez występuje w wielu składnikach używanych podczas komponowania koktajli.My polecamy zwłaszcza te produkty:
Pestki dyniNadają się zarówno jako składnik koktajlu, jak i posypka, wówczas możemy coś przegryźć, jednocześnie popijając koktajl, co dla niektórych jest dużym atutem.(Koktajle z
pestkami dyni znajdziesz TUTAJ)Ziarna kakaowcaNaturalna
czekolada, niedosładzana, jedynie czyste ziarno kakaowca, w formie kruszonych ziaren lub sproszkowanej, czyli gorzkie
kakao. To niesamowite źródło magnezu jest naszym ulubionym dodatkiem do koktajli, powoduje, że możemy zamienić koktajl w pyszny
czekoladowy szejk. Używajcie do posłodzenia naturalnych produktów, jak
daktyle,
syrop klonowy, liście
stewii itp.(Koktajle z ziarnami kakaowca znajdziesz TUTAJ)
BananyŹ ródło wielu witamin i minerałów, w tym także właśnie magnezu.
Banany polecamy do koktajli ze względu na ogólną dostępność przez cały sezon. Dodatkowo to one odpowiadają za konsystencję koktajli, nadają miksowanym
warzywom i owocom aksamitną i kremową fakturę.(Koktajle z
bananami znajdziesz TUTAJ)
Orzechy, zwłaszcza
migdałyT o także świetne źródło magnezu. Pamiętajcie, że
orzechy są idealnym materiałem na domowej roboty
mleko roślinne . Wystarczy namoczyć i zmiksować je w proporcji 1:4 z
wodą i pyszne
mleko gotowe. Taki roślinny
napój może być podstawą do zielonego koktajlu zamiast
wody, zobacz koktajle z wykorzystaniem
mleka migdałowego TUTAJ .(Koktajle z wykorzystaniem
migdałów znajdziesz TUTAJ)
Pietruszka,
szpinak i inne zielonolistne części roślinJ ak zawsze
zielenina jest niezastąpiona i w każdym zestawieniu się znajdzie, więc po prostu pamiętajcie, aby ją dodawać zawsze i wszędzie z korzyścią dla zdrowia. W okresie jesieni wachlarz dostępności
warzyw i owoców jest szeroki, jednak gdy zbliża się zima,
kurczy się. Polecamy wówczas nie rezygnować z
zieleniny, a zastępować ją wówczas mrożonymi liśćmi, które coraz częściej są dostępne (mamy na myśli
szpinak,
jarmuż itp.) lub sproszkowanymi zielonymi
miksami, typu superfoods, jak
młody jęczmień,
młoda pszenica, chlorella, spirulina itp. Jak zjeść trawę jęczmienną aby ... pisaliśmy tutaj:(Koktajle z e
szpinakiem znajdziesz TUTAJ, z
pietruszką TUTAJ, z
jarmużem TUTAJ, z
selerem TUTAJ, z
kapustą TUTAJ, z
sałatą rzymską TUTAJ, itd, patrz na ETYKIETY po prawej stronie bloga)
MakT rochę zapomniany dodatek do koktajli, który przecież idealnie się sprawdza jako źródło magnezu. Koktajle z dodatkiem
maku są pyszne, a sam
mak idealnie pasuje do większości komponowanych smaków. Koniecznie wypróbuj!(Koktajle z
makiem znajdziesz TUTAJ)
Suszone owoceZ właszcza
suszone rodzynki czy
suszone śliwki są bogate w magnez. Dodawajcie je do koktajli lub przegryzajcie, popijając koktajle.(Koktajle z
rodzynkami znajdziesz TUTAJ, z e
śliwkami suszonymi TUTAJ, z
żurawiną TUTAJ)
Otręby i
płatkiZwłaszcza pszenne, ale też owsiane, jęczmienne, gryczane, orkiszowe i inne to źródło magnezu, które łatwo wkomponować w koktajl. Dodajemy łyżkę lub więcej łyżek do koktajlu, zagęszczając go i dodając treści bez wyraźnej zmiany smaku.(Koktajle z
otrębami znajdziesz TUTAJ, z e
płatkami orkiszowymi TUTAJ, z
płatkami owsianymi TUTAJ, z
płatkami jaglanymi TUTAJ, pła
tkami quinoa TUTAJ,Jak widać, lista nie jest mała, można by tu jeszcze dodać
ryż,
kasze czy rośliny strączkowe, więc dbanie o właściwy poziom magnezu w codziennej dawce zielonego koktajlu naprawdę nie jest trudne. Powodzenia!Artykuł ten, naszego autorstwa, ukazał się w BLASTING NEWS 7 października 2015 r:
Polecamy e-book SEKRETY ZIELONYCH KOKTAJLI,z którego dowiesz się co dobrego mogą zrobić dla Ciebie zielone koktajle i jak dzięki nim możesz przestać chorować, poprawić zdrowie swoje i swoich
bliskich, zaoszczędzić mnóstwo czasu, a nawet zrzucić zbędne kilogramy napisany przez miłośników zdrowego stylu życia Marysię i Tomka z bloga "Jak zdrowo żyć?"