ßßß Cookit - przepis na Otręby owsiane dlaczego warto wprowadzić do naszej diety?

Otręby owsiane dlaczego warto wprowadzić do naszej diety?

nazwa

Wykonanie

Moc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a nie o płatkach owsianych. Podstawowa sprawa to obecność w nich błonnik pokarmowego rozpuszczalnego. Dobroczynna rzecz, która doskonale wpływa na nasz układ trawienny , przede wszystkim na jelito grube. Otręby to doskonała miotełka, wymiatająca wszystko , co zalega nam w tymże organie. Zawierają również podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne.
Podstawowa i najprostsza wersja na użycie otrąb owsianych to po prostu owsianka na mleku z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców.
SKŁADNIKI
1/2 litra mleka
2 łyżki otrąb owsianych
owoce suszone lub świeże ( np żurawina , banan, rodzynki itp.
WYKONANIE
Mleko zagotowujemy , do gotującego wsypujemy otręby. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Chodzi o to, by otręby się rozkleiły i nadały potrawie swój oryginalny smak. Gotowe. Podajemy gorące z owocami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/11/otreby-owsiane-dlaczego-warto.html