ßßß Cookit - przepis na Toskańska zupa fasolowa

Toskańska zupa fasolowa

nazwa

Wykonanie

Dziś moja ukochana kuchnia włoska. Tym razem zapraszam na bardzo pożywną zupę fasolą, która jest bardzo popularna w Toskanii. Jak to z tradycyjnymi potrawami bywa, w każdym domu zupa może smakować trochę inaczej, a przepisy mogą się od siebie odrobinę różnić. Ja postanowiłam przyrządzić ją według własnego smaku, wykorzystując najbardziej typowe składniki zupy. Będzie wyjątkowa smaczna, jeśli posypiemy ją startym parmezanem. Smacznego:)
ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
2 puszki białej fasoli,
2 marchewki,
mała pietruszka,
2 łodygi selera naciowego,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni lub cukinii,
opcjonalnie garść jarmużu, ew. szpinaku lub poszatkowanej kapusty,
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek, bazylia
parmezan i posiekana natka pietruszki do posypania zupy
Marchewki, cebulę, pietruszkę, dynię i seler pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Zalać warzywa bulionem, doprawić i gotować na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać koncentrat, odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Aby zagęścić zupę, odlać 1 i 1/2 szklanki (lub więcej) i zmiksować do pożądanej konsystencji (opcjonalnie). Gotowe danie posypać parmezanem i natką pietruszki.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/03/toskanska-zupa-fasolowa.html