ßßß
Dziś moja ukochana kuchnia włoska. Tym razem zapraszam na bardzo pożywną zupę fasolą, która jest bardzo popularna w Toskanii. Jak to z tradycyjnymi potrawami bywa, w każdym domu zupa może smakować trochę inaczej, a przepisy mogą się od siebie odrobinę różnić. Ja postanowiłam przyrządzić ją według własnego smaku, wykorzystując najbardziej typowe składniki zupy. Będzie wyjątkowa smaczna, jeśli posypiemy ją startym parmezanem. Smacznego:)ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),2 puszki białej fasoli,2 marchewki,mała pietruszka,2 łodygi selera naciowego,cebula,2-3 ząbki czosnku,1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni lub cukinii,opcjonalnie garść jarmużu, ew. szpinaku lub poszatkowanej kapusty,2 czubate łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek, bazyliaparmezan i posiekana natka pietruszki do posypania zupyMarchewki, cebulę, pietruszkę, dynię i seler pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Zalać warzywa bulionem, doprawić i gotować na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać koncentrat, odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Aby zagęścić zupę, odlać 1 i 1/2 szklanki (lub więcej) i zmiksować do pożądanej konsystencji (opcjonalnie). Gotowe danie posypać parmezanem i natką pietruszki.