Wykonanie
Dziś moja ukochana kuchnia włoska. Tym razem zapraszam na bardzo pożywną zupę
fasolą, która jest bardzo popularna w Toskanii. Jak to z tradycyjnymi potrawami bywa, w każdym domu zupa może smakować trochę inaczej, a przepisy mogą się od siebie odrobinę różnić. Ja postanowiłam przyrządzić ją według własnego smaku, wykorzystując najbardziej typowe składniki zupy. Będzie wyjątkowa smaczna, jeśli posypiemy ją startym
parmezanem. Smacznego:)ok. 2 litrów
bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),2 puszki
białej fasoli,2
marchewki,mała
pietruszka,2
łodygi selera naciowego,
cebula,2-3 ząbki
czosnku,1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni lub
cukinii,opcjonalnie garść
jarmużu, ew.
szpinaku lub poszatkowanej
kapusty,2 czubate łyżki
koncentratu pomidorowegoprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
słodka papryka,
oregano,
tymianek,
bazyliaparmezan i posiekana
natka pietruszki do posypania zupy
Marchewki,
cebulę,
pietruszkę,
dynię i
seler pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, na końcu dodać drobno posiekany
czosnek. Zalać
warzywa bulionem, doprawić i gotować na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać koncentrat, odsączoną
fasolę i
jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Aby zagęścić zupę, odlać 1 i 1/2 szklanki (lub więcej) i zmiksować do pożądanej konsystencji (opcjonalnie). Gotowe danie posypać
parmezanem i
natką pietruszki.