Wykonanie
Dziś gęsta i pożywna zupa fasolowa we włoskim stylu. Czas jej przygotowania znacznie skrócimy, jeśli użyjemy
fasoli z puszki; polecam też dodać do niej inne ulubione warzywa. Gotową koniecznie posypmy
parmezanem. Smacznego:)ok. 2 litrów domowego
bulionu drobiowego,2 puszki
fasoli (może być mniej),2
marchewki,ćwierć
selera,2 małe
pietruszki,duża
cebula,2-3 ząbki
czosnku,2-3 czubate łyżki
koncentratu pomidorowego,ugotowany drobny
makaron,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
słodka papryka,
bazylia,
tymianek,
oreganokilka łyżek
natki pietruszki i startego
parmezanu do posypania gotowej zupy
Włoszczyznę pokroić w kostkę,
cebulę i
czosnek drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu (
czosnek wrzucić na końcu), zalać całość
bulionem, doprawić. Gotować do miękkości warzyw - pod koniec gotowania wrzucić
fasolę (jej ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę) i koncentrat. Pogotować jeszcze 5 minut. Do miseczek nałożyć porcję
makaronu, zalać zupą. Gotowe danie posypać
natką pietruszki i
parmezanem.