Składniki:Na biszkopt (tortownica 18cm):-3 duże jajka w temperaturze pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)-2 łyżki maki pszennej-1 łyżka kakao-3 łyżki budyniu czekoladowego z kawałkami czekolady (Delecta)-6 łyżek brązowego cukru-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (Delecta)-szczypta soliNa krem:-300ml śmietany 30 lub 36%-250g serka mascarpone-2 łyżki cukru pudruPonadto:-200g wiśni ze spirytusu lub kompotu-4 czubate łyżki konfitury z wiśni (najlepiej domowej)-wiśnie kandyzowane lub z kompotu do dekoracji-płatkiczekoladowe Decorada (Delecta)-1/4 szklanki mocnej herbaty-1/4 szklanki spirytusu (ja używam tego po wiśniach) lub likieru wiśniowegoPrzygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, dodajemy cukier, łyżka po łyżce a następnie po kolei dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem do pieczenia i budyniem (dodajemy także pozostałe na sitku kawałki czekolady) i dodajemy do mieszanki jajecznej. Wszystkie składniki delikatnie ale dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy. Pieczemy około 35 minut (sprawdzamy patyczkiem) w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Herbatę mieszamy ze spirytusem/likierem. Konfiturę mieszamy z wiśniami (latem do przełożenia używam frużeliny ze świeżych wiśni). Bitą śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce oraz serekmascarpone.Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem (nie za dużo, aby nie wyciekł), smarujemy połową konfitury oraz bita śmietaną. Z drugim blatem postępujemy tak samo. Górny blat tylko nasączamy. Pozostały krem równomiernie rozprowadzamy na całym torciku. Dekorujemy wiśniami oraz płatkamiczekolady.Smacznego!