ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe francuskie cebularze

Ekspresowe francuskie cebularze

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie cebularze to musicie spróbować tych przygotowanych na bazie ciasta francuskiego. Są absolutnie przepyszne zarówna na ciepło jak i zimno i można je zrobić w 20 minut. Doskonale sprawdza się jako przekąska na przyjęcia i imprezy.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 duże czerwone cebule
olej do smażenia
15dag żółtego sera
sól, czarny pieprz
jajko
mak do posypania
Sposób przygotowania:
Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/02/ekspresowe-francuskie-cebularze.html