ßßß Cookit - przepis na Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową

Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową

nazwa

Wykonanie

Cynamonowa kruszonka - obłędny zapach przy pieczeniu i boski smak w ustach
Drożdżówka, babka, ciasto drożdżowe - nigdy nie wiem jakiej nazwy tu używać. Nieważne. Jak zwał tak zwał, ważne że dobre!
Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową .
A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę, w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :)
ROZCZYN DROŻDŻOWY:
40g świeżych drożdży
75g masła
200ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
CIASTO:
500g mąki pszennej
100g cukru
1 jajko
¼ łyżeczki soli
NADZIENIE:
1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU
1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml]
KRUSZONKA:
100g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu - czubata
50g miękkiego masła
75g cukru w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU – można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego [16g]
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki . Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.
Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
W międzyczasie zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę - ucierając w palcach składniki – tworząc mniej lub bardziej zwarte grudki . Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata.
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek.
Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki nadzienia – bułeczki nadziew ać zamiennie, raz j abłkami prażonymi i raz powidłami śliwkow ymi . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.
Tak przygotowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – układać zlepieniem do dołu, jedna obok drugiej, pozostawiając między nimi małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia .
B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową
SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa
MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno
RÓŻOWA KUCHNIA - Babka Wielkanocna o smaku cytrynowym
ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem
KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe
MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
CAFE AMARETTO - Babka czekoladowo-orzechowa
Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI... - Herbaciane babeczki z mu sem truskawkowym i kremem mascarpone
SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babeczki z makiem i wiśnią w czekoladzie
IZIONI PYSZNE SMAKI - Babeczki z jabłkami
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Babka piaskowa z czekoladą
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/nadziana-babka-drozdzowa-z-kruszonka.html