Wykonanie
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Można ją przyrządzić na tysiące sposobów z milionem dodatków. Ale dla mnie
łosoś, najlepszy jest z minimalną ilością dodatków tak, aby podkreślić jego smaku, a nie przyćmić.Mój dzisiejszy pomysł na
łososia wymyśliłam po otwarciu lodówki. Podobną marynatę próbowałam ostatnio na polędwiczkach.
Składniki (dla 3 osób):ok. 400-500g
świeżego łososiaszczypta
soliłyżeczka
musztardy delikatesowejłyżeczka czerwonej pasty
currysok z 1/2
cytryny1-2 łyżeczki
oliwy z oliwekŁososia pokroiłam na 3 kawałki, delikatnie zdjęłam z niego skórę i oczyściłam z ewentualnych łusek. Każdy z kawałków oprószyłam szczyptą
soli.W szklance wymieszałam
musztardę, pastę
curry,
sok z cytryny i
oliwę. Gotową marynatą posmarowałam kawałki
łososia i odłożyłam na 20minut.Piekłam w temperaturze 180stopni przez 25minut.
Łososia podałam z
ryżem oraz ze
szpinakiem z
pomidorkami. Wymieszałam je razem, aby
ryż wchłonął nadmiar soku z
pomidorów.