Wykonanie
Pyszne
mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie
mięso, doskonale upieczone w towarzystw
boczku,
cebuli,
papryk,
pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się
kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla
trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone
mięso z
pieczywem, na drugi dzień do
mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie
kaszy gryczanej. Polecam :)Składniki- 0.70 dkg
łopatki wieprzowej- 0.40 dkg
boczku wędzonego-parzonego- 0.40 dkg
pieczarek- 2 kolorowe
papryki- 2
cebule-
sól,
pieprz,
czosnek mielony,
papryka słodka mielona,
kminek mielony,
majeranek,- kilka łyżek
keczupu-
olejWykonanie
Mięso kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaje 2-3 łyżki
oleju i wszystkie
przyprawy, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinkę.
Pieczarki kroję w ćwiartki,
cebulę w piórka,
paprykę i
boczek w paski. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie
olejem, przekładam do niego
mięso wraz z marynatą oraz pozostałe składniki. Mieszam. Z wierzchu polewam miejscami
keczupem. Wkładam do zimnego piekarnika, piekę przez ok. 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia odkrywam pokrywkę aby
mięsko się ładnie zrumieniło.Smacznego :)