ßßß Cookit - przepis na Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka to hit każdej imprezy. Naprawdę! Pierwszy raz ją jadłam na Sylwestra i od tego czasu jest moim numerem 1. Przepis na nią dostałam od koleżanki, więc szybciutko dzielę się nim z Wami. Może zagości na Waszym stole w najbliższy weekend? A przyznam, że jest warta salonów :)
Ps. Dziękuję Martuś :)
SKŁADNIKI: duża, szklana miska
500 g mięsa mielonego (najlepiej samemu zmielić np. łopatkę) + łyżka oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g pieczarek + 3 łyżki małsa/oleju
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
1/2 główki sałaty lodowej
2 czerwone cebule
300-500 g pomidorków koktajlowych
500 ml jogurtu naturalnego
6 łyżek majonezu
200 g startego sera żółtego
1 op. nachos (np. solone)
sól i pieprz
papryka mielona słodka i ostra
4 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa tego wymagające myjemy. a warzywa z puszki odsączamy.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni i na odrobinie tłuszczu podsmażamy mięso, które przyprawiamy 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i paprykami. W połowie smażenia dodajemy cebulę, a gdy ta zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tłuszczu. Studzimy.
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, mielonymi paprykami i dobrze mieszamy.
W misce układamy warstwowo:
- porwana sałata
- pokrojone na pół pomidorki koktajlowe
- mięso mielone
- pieczarki
- kukurydzę
- fasolkę
- cały sos
- tarty ser
- pokruszone nachos (1/2 opakowania)
Resztę nachos układamy w misce, tworząc koronę. Sałatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/03/ta-saatka-to-hit-kazdej-imprezy.html