Wykonanie
Zwykłe, proste, smaczne
bułki pszenne.Składniki:-5 dkg
drożdży-1,5 łyżeczki
cukru-1 czubata łyżeczka
soli-300 ml ciepłej
wody-ok. 3,5 szklanki
mąki pszennej 480-2 łyżki
olejuDrożdże ucieramy z
cukrem, dodajemy 50 ml
wody,2-3 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do reszty
wody wsypujemy
sól, dodajemy rozczyn,stopniowo dosypujemy pozostałą
mąkę, wyrabiamy, na końcu dodajemy
olej, wyrabiamy,przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto rośnie.
Wyrośnięte przekładamy na stolnicę,formujemy wałek i dzielimy na w miarę równe części.
Każdą porcję ciasta formujemy w dłoniach.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.Nacinamy
ostrym nożem, smarujemy delikatnie
wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut.
Smacznego!