Wykonanie
Pamiętacie, jak wspominałam Wam o bezlaktozowym
serku wiejskim ? Kupiłam ich wtedy więcej, co dało mi niezłe
pole do popisu :) Jednym z moich pierwszych pomysłów było zrobienie błyskawicznej i dietetycznej wersji
makaronu z
serem (najlepiej pleśniowym, mmm...) i
szpinakiem, za którym przepadam. Efekt jest nieco inny niż się spodziewałam, ale równie dobry, a do tego nie powoduje wyrzutów sumienia ;) Z podanych składników wyjdą nam dwie duże lub trzy małe porcje.Składniki:- 0,5 opakowania
mrożonego szpinaku- 1 opakowanie
serka wiejskiego- 200 g
makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne)- łyżka
oleju kokosowego-
czosnek granulowany-
gałka muszkatołowa- czerwona
słodka papryka-
sól,
pieprzLista składników uboga, co może wskazywać tylko na jedno - będzie szybko i łatwo :) Na początku wstawiamy
makaron - pamiętajcie, że pełnoziarnisty gotuje się dłużej od białego, tymczasem nasz
sos jest błyskawiczny, więc trzeba te czasy w miarę możliwości wyrównać. Gdy
makaron się gotuje, na roztopiony
olej kokosowy wrzucamy
szpinak, a gdy się rozmrozi, dodajemy
przyprawy - jak zwykle dużo
czosnku, do tego ok. łyżeczki gałki, tyle samo
słodkiej papryki, no i
sól i
pieprz do smaku. Następnie wlewamy
serek wiejski.
Całość mieszamy aż do momentu, w którym
serek się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje, doprawiamy w razie potrzeby jeszcze raz do smaku, wrzucamy
makaron i już :) Gotowe danie możemy posypać odrobiną
słodkiej papryki.Smacznego!