ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe (mazurek czekoladowy)

Ciasto czekoladowe (mazurek czekoladowy)

nazwa

Wykonanie

Pokażę Wam coś absolutnie w moim guście - bardzo czekoladowe ciasto, które piekliśmy z Pawłem Małeckim na warsztatach wypieków wielkanocnych zorganizowanych przez Lidl Polska. Przygotowywaliśmy to ciasto jako mazurek, bo wystarczy je odpowiedni ozdobić; jednak dla mnie jest tak cudownie deserowe i eleganckie, że wolę je podać w formie torcików. Rewelacyjnie się kroi, zachowując piękny kształt, zwłaszcza po solidnym schłodzeniu. Dla miłośników czekolady to prawdziwa poezja smaku, bo nie dość że biszkopt jest przygotowany z czekoladą (ciekawostka - jest bez mąki), to ciasto jest wykończone cudownym, aksamitnym ganaszem. Jedynie dla przełamania smaku dodany jest dżem z czarnej porzeczki.
Bardzo polecam to ciasto jako wspaniały deser i w ślad za mistrzem Pawłem dzielę się z Wami przepisem.
Składniki (duża blacha, z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt czekoladowy :
6 dużych jaj
80 g. cukru
200 g. czekolady deserowej
50 g. masła
Ganasz czekoladowy :
200 g. śmietanki 30%
200 g. czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml. whisky lub likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo :
dżem z czarnej porzeczki
kakao do posypania
Przygotowanie :
Biszkopt czekoladowy : w garnku rozpuszczam masło, wrzucam kawałki czekolady- podgrzewam razem do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijam na sztywną pianę (żółtka odkładam), podczas ubijania stopniowo dodaję cukier. Do ubitej piany mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodaję żółtka, a następnie wlewam czekoladę z masłem. Całość delikatnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem. Wyrównuję powierzchnię ciasta i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 10-12 minut. Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdejmujemy je z blachy (jest bardzo delikatne).
Ganasz czekoladowy : zagotowuję śmietankę z miodem, po czym wrzucam do niej pokruszoną czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści. Zdejmuję garnek z ognia i mieszając dodaję miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier. Masę przelewam do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Składanie : upieczone ciasto (wcześniej zdejmuję papier) dzielę na 4 równe części. Pierwszą część smaruję dżemem, przykrywam drugą częścią. Tę część smaruję lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykrywam ciastem i warstwą ganaszu. Ostatni blat ciasta pokrywam resztą ganaszu i oprószam kakao. Ciasto solidnie schładzam.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/03/ciasto-czekoladowe-mazurek-czekoladowy.html