ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 2 godziny
Ciasto czekoladowe - bez mąki
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 10 minut
Czas gotowania Passive Time
50 minut 2 godziny
Składniki
6 szt,jajek
80 g cukru
200 g czekolady deserowej
50 g masła
Masa czekoladowa - ganasz
200 ml śmietany 30%
200 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki masła miękkiego
20 ml likieru lub whisky(opcjonalnie)
Inne
1/2 słoika dżemu z czarnej pożeczki
1/2 szklanki bakalii(opcjonalnie do dekoracji)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Ciasto
Masło rozpuścić w garnku, następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać partiami cukier. Do ubitej piany dodawać żółtka, dokładnie wymieszać.
Do masy jajecznej wlewać stopniowo rozpuszczoną czekoladę z masłem. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Na blasze (45 x 35 cm) wyłożonej papierem rozprowadzić masę czekoladową. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 10 - 12 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Z blachy wyjmujemy ciasto schłodzone.
Krem czekoladowy - ganasz
Śmietanę zagotować z miodem. Do gorącej śmietany dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Mieszając masę dodać masło oraz likier (whisky). Masę przelać do naczynia, odstawić do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Wykończenie
Upieczone ciasto podzielić na 4 równe części. 1/3 ganaszu odłożyć do dekoracji ciasta.
Pierwszą część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, nałożyć kolejny który należy posmarować połową pozostałego kremu czekoladowego, podobnie wykonać z 3 kawałkiem ciasta, całość przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.
Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem czekoladowym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed schłodzeniem ciasto można udekorować np. bakaliami.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/ciasto-czekoladowe-bez-maki