ßßß Cookit - przepis na Torcik truflowy z orzechami

Torcik truflowy z orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki
400 g czekolady deserowej (lub gorzkiej + 100 g cukru)
300 ml śmietanki kremówki 36% lub 48%, bardzo dobrze schłodzonej
80 g masła
7 białek
200 g orzechów pecan lub włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
5 łyżek kakao do posypania
Przygotowanie
W miseczce ustawionej nad gorącą, lekko gotującą się wodą rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem, dokładnie ostudzić.
Ubić śmietankę na bardzo sztywną pianę, oddzielnie ubić białka, również na idealnie sztywną pianę (długo i cierpliwie ubijać aż będzie gęsta i błyszcząca), delikatnie razem wymieszać.
Dodać otrzymaną masę do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady w 3 partiach, za każdym razem mieszając łyżką. Do ostatniej partii dodać też orzechy.
Wyłożyć masę do formy o średnicy ok. 23 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Schłodzić przez noc w lodówce.
Bezpośrednio przed podaniem posypać torcik kakao.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/torcik_truflowy/przepis.html