ßßß Cookit - przepis na Kawowiec

Kawowiec

nazwa

Wykonanie

Tym ciastem zachwyciłam się już jakiś czas temu, gdy jadłam je pierwszy raz u znajomych. Nasza koleżanka Stasia doskonale piecze i zawsze raczy nas pysznościami, muszę jednak przyznać że to ciemne, bardzo wilgotne, mocno kawowe ciasto z niezwykle delikatną masą śmietanową urzekło mnie szczególnie.
Miałam duży problem, bo tak bardzo nie podobała mi się nazwa, pod jaką ten smakołyk był zapisany w przepisie, że musiałam jakoś inaczej je nazwać - kawowiec wydał mi się odpowiednim imieniem dla tego kawowo-śmietanowego cuda:)
Aha, ciasto jest niezwykle szybkie i proste - zwłaszcza że biszkopt upiekłam wczoraj, rano tylko ubiłam śmietanę i przygotowałam masę - naprawdę jest warte grzechu i bardzo, bardzo je wszystkim polecam!
Składniki (blacha 20x30 cm):
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao
Krem :
0,5 l. śmietanki 30%
0,5 kg sera z wiaderka (niesłodzonego)
1 szklanka cukru pudru
2 śmietan-fixy
Do nasączenia ciasta :
mocna zaparzona kawa
Dodatkowo :
kawa mielona do posypania ciasta
Przygotowanie :
Biszkopt : jajka ubijam z cukrem na bardzo puszystą masę, miksując dodaję olej a na końcu przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewam ciasto na blachę (dno wyłożyłam papierem, natłuściłam masłem i oprószyłam mąką). Piekę ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.
Masa :
Mocno schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem, dodaję śmietany-fixy i stopniowo ser, do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony biszkopt przekrajam na pół, dolną część dość mocno nasączam zimną kawą. Wykładam połowę masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą cześcią biszkoptu. Ten również nasączam kawą, i wykładam pozostałą cześć masy. Po wyrównaniu jej powierzchni oprószam całość kawą przesianą przez sitko. Ciasto najlepsze jest następnego dnia po zrobieniu.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/02/kawowiec.html