Wykonanie
Tym
ciastem zachwyciłam się już jakiś czas temu, gdy
jadłam je pierwszy raz u znajomych. Nasza koleżanka Stasia doskonale piecze i zawsze raczy nas pysznościami, muszę jednak przyznać że to ciemne, bardzo wilgotne, mocno
kawowe ciasto z niezwykle delikatną masą
śmietanową urzekło mnie szczególnie.Miałam duży problem, bo tak bardzo nie podobała mi się nazwa, pod jaką ten smakołyk był zapisany w przepisie, że musiałam jakoś inaczej je nazwać - kawowiec wydał mi się odpowiednim imieniem dla tego
kawowo-
śmietanowego cuda:)Aha, ciasto jest niezwykle szybkie i proste - zwłaszcza że
biszkopt upiekłam wczoraj, rano tylko ubiłam
śmietanę i przygotowałam masę - naprawdę jest warte grzechu i bardzo, bardzo je wszystkim polecam!


Składniki (blacha 20x30 cm):6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
oleju3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 pełne łyżki
kakaoKrem :0,5 l.
śmietanki 30%0,5 kg
sera z wiaderka (niesłodzonego)1 szklanka
cukru pudru2
śmietan-fixyDo nasączenia ciasta :mocna zaparzona
kawaDodatkowo :
kawa mielona do posypania ciastaPrzygotowanie :
Biszkopt :
jajka ubijam z
cukrem na bardzo puszystą masę, miksując dodaję
olej a na końcu przesianą
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wylewam ciasto na blachę (dno wyłożyłam papierem, natłuściłam
masłem i oprószyłam
mąką). Piekę ok. 30-35 minut w 180 stopniach C.Masa :Mocno schłodzoną
śmietankę ubijam z
cukrem pudrem, dodaję
śmietany-fixy i stopniowo
ser, do uzyskania gładkiej masy.Ostudzony
biszkopt przekrajam na pół, dolną część dość mocno nasączam zimną
kawą. Wykładam połowę masy, wyrównuję ją i przykrywam drugą cześcią
biszkoptu. Ten również nasączam
kawą, i wykładam pozostałą cześć masy. Po wyrównaniu jej powierzchni oprószam całość
kawą przesianą przez sitko. Ciasto najlepsze jest następnego dnia po zrobieniu.