ßßß Cookit - przepis na Torcik Kubusia Puchatka

Torcik Kubusia Puchatka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pyszny i efektowny torcik z niesamowitym kremem budyniowym i pyszną bitą śmietaną okraszoną startą czekoladą.
Puchatkowy torcik jest lekki jak chmurka i z całą pewnością zachwyci nie tylko najmłodszych amatorów słodyczy :)
Wypróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy (tortownica o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
4 jajka
1 szklankę cukru
1 szklankę mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Krem:
900 ml soku przecierowego typu Kubuś
3 budynie (po 40 g)
3/4 kostki miękkiego masła
Dodatkowo:
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
czekoladę
Krok po kroku:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 ⁰C.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier oraz żółtka.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na koniec dodajemy olej.
Dokładnie wszystko mieszamy, wlewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut.
Biszkopt studzimy, a gdy będzie zimny kroimy na dwa blaty.
3/4 soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budynie. Gdy sok się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy często mieszając.
Miękkie masło rozcieramy mikserem i partiami dodajemy zimny budyń.
1 blat ciasta zostawiamy w tortownicy, wykładamy na niego całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Czekoladę trzemy na wiórki.
Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Obkładamy śmietaną wierzch i boki tortu.
Posypujemy czekoladą.
Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/03/torcik-kubusia-puchatka.html