Wykonanie
Kawowy tort, z lekką
śmietankową masą, w kształcie
serca,to moja propozycja na Walentynki.Prosty i dosyć szybki w wykonaniu.Do zrobienia go zainspirował mnie przepis na ciasto W-Z ;)
Biszkopt:6
jajek250 g
cukru300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao2 łyżki
olejuBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania partiami dodawać
cukier. Kiedy
białka będą już dobrze utrzepane, dalej ubijając dodawać po jednym
żółtku.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Do piany wlać
olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać
mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia.Wystudzone ciasto przeciąć na pół aby powstały dwa blaty.* ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 24 cm. Następnie obcięłam brzegi
biszkoptu, aby utworzyć kształt
serca.Poncz:100 ml mocnej
kawy (użyłam
espresso)100 ml przegotowanej
wody2 łyżeczki
cukru lub
cukru z prawdziwą
waniliąKawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać
wodę i
cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. O dstawić do wystudzenia.Masa:1 litr
śmietany 30% lub 36%23 g
żelatyny (8 łyżeczek lub 3,5 łyżki)50 g
wody6 łyżek
cukru pudru100 ml mocnej
kawy (użyłam
espresso)
Żelatynę namaczamy w wodzie.
Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C.Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy
cukier oraz
żelatynę, dobrze wymieszać.
Śmietanę ostudzić w kąpieli
wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze
śmietany powstanie
galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie
śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i
zrobi się
masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej
kawy.Taką
śmietanę można mieszać z
alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej
śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).Polewa:200 g
czekolady200 g
śmietanki 30%Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną
czekoladę i mieszać, aż
czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.Składanie ciasta:Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z
kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania
boków. C zęść masy można przełożyć do dekoratora do
tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę.Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem.Wierzch ciasta polać
polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania.
