ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa pizza z mąki ryżowej

Bezglutenowa pizza z mąki ryżowej

nazwa

Wykonanie

Miałam w planach zakup mąki kukurydzianej, ale jako że takowej nie było w sklepie, wybór padł na mąkę ryżową. Kupiłam zwykłą, białą, gdyż nie było jej bardziej wartościowego odpowiednika w wersji pełnoziarnistej. Ale biała również jest w porządku, doskonale sprawdza się w diecie lekkostrawnej, polecana jest alergikom, a szczególnie osobom cierpiącym na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Moja dzisiejsza propozycja na jej wykorzystanie to pizza :)
Składniki:
- dwie szklanki mąki ryżowej (takie niepełne, ok. 200 gram),
- trochę mąki do posypania (ok. 100 gram),
- 1/2 łyżeczki soli,
- opakowanie suchych drożdży (7-10 gram; podobno są również takie w wersji bezglutenowej) lub 20 gram świeżych drożdży,
- 150 - 200 ml ciepłego mleka bez laktozy,
- 100 ml letniej wody,
- 2 łyżki oliwy (z oliwek, winogron) bądź olej rzepakowy/lniany.
Dodatki: Co lubicie! Ja użyłam passatę pomidorową (dla leniwych może być dobrej jakości ketchup:p), ser żółty (gołda, edam, mozzarella), rukolę, pomidory, pomidory suszone, oliwki, kilka pieczarek, przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz.
Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku (w szklance).
2. W osobnej misce łączymy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy składniki płynne, tj. mleko z drożdżami, letnią wodę i oliwę/olej. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji (coś jak gęsta śmietana).
3. Przykrywamy miskę bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 - 200 stopni, pieczemy pizzę z passatą pomidorową/ketchupem i serem na blaszce / papierze do pieczenia posypanym mąką - ok. 15 min.
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2016/03/bezglutenowa-pizza-z-maki-ryzowej.html