Wykonanie
Miałam w planach zakup
mąki kukurydzianej, ale jako że takowej nie było w sklepie, wybór padł na
mąkę ryżową. Kupiłam zwykłą, białą, gdyż nie było jej bardziej wartościowego odpowiednika w wersji pełnoziarnistej. Ale biała również jest w porządku, doskonale sprawdza się w diecie lekkostrawnej, polecana jest alergikom, a szczególnie osobom cierpiącym na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Moja dzisiejsza propozycja na jej wykorzystanie to pizza :)
Składniki:- dwie szklanki
mąki ryżowej (takie niepełne, ok. 200 gram),- trochę
mąki do posypania (ok. 100 gram),- 1/2 łyżeczki
soli,- opakowanie suchych
drożdży (7-10 gram; podobno są również takie w wersji bezglutenowej) lub 20 gram świeżych
drożdży,- 150 - 200 ml ciepłego
mleka bez laktozy,- 100 ml letniej
wody,- 2 łyżki
oliwy (z
oliwek,
winogron) bądź
olej rzepakowy/lniany.Dodatki: Co lubicie! Ja użyłam passatę
pomidorową (dla leniwych może być dobrej jakości
ketchup:p),
ser żółty (gołda, edam,
mozzarella),
rukolę,
pomidory,
pomidory suszone,
oliwki, kilka
pieczarek,
przyprawy:
zioła prowansalskie,
pieprz.Wykonanie:1.
Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym
mleku (w szklance).2. W osobnej misce łączymy ze
sobą suche składniki, a następnie dodajemy składniki płynne, tj.
mleko z
drożdżami, letnią
wodę i oliwę/olej. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania lekko płynnej konsystencji (coś jak gęsta
śmietana).3. Przykrywamy miskę bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 - 200 stopni, pieczemy pizzę z passatą pomidorową/ketchupem i
serem na blaszce / papierze do pieczenia posypanym
mąką - ok. 15 min.