Wykonanie
Zostało mi jeszcze sporo
mąki ryżowej, zatem skoro w poprzednim
poście proponowałam przepis na pizzę to tym razem niech będą bezglutenowe mini pizzerinki z
mozzarellą. Oczywiście można je wykonać wykorzystując wcześniej podany przepis, ale w tym wprowadziłam kilka modyfikacji. Mianowicie, tym razem nie użyłam
drożdży, a zamiast nich zastosowałam
proszek do pieczenia oraz zamiast
mleka bez laktozy użyłam
mleko roślinne, konkretniej
sojowe. Zmianie uległy również nieco proporcje i oczywiście dodatki. Brak
drożdży skraca czas przygotowania pizzerinek o ok. 30 min, czyli o czas, w którym ciasto z
drożdżami musi poleżakować.
Składniki:- 1,5 szklanki
mąki ryżowej (ok. 150 gram),- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (ponoć jest również w wersji bezglutenowej),- 1/2 szklanki
wody,- 1/4 szklanki
mleka sojowego,- 4 łyżki
oliwy (z
oliwek, z
winogrona) lub
oleju rzepakowego/lnianego,- szczypta
soli.Dodatki: Passata pomidorowa/dobrej jakości
ketchup, biała
mozzarella, trzy plasterki
sera żółtego (gouda, edam,
mozzarella),
sałata roszponka,
czerwona cebula,
kukurydza,
oliwki,
przyprawy:
zioła prowansalskie/bazylia/oregano,
pieprz kolorowy.Wykonanie:1. Połączyć suche składniki w misce, dodać do nich składniki mokre. Wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto.2. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia formujemy pięć pizzerinek. Smarujemy je passatą pomidorową/ketchupem, układamy
żółty ser (dzielimy trzy plastry na mniejsze kawałki, tak, aby rozłożyć na pięć pizzerinek),
ser mozzarella.3. Zapiekamy ok. 10 min w temp. 190 - 200 stopni.4. Dekorujemy przygotowanymi dodatkami.Podajemy z czerwonym, wytrawnym!