Wykonanie
Kochani dzisiaj moja propozycja na wielkanocny stół, pyszna ucierana babka na
oleju kokosowym, z
mąki ze zmielonych
płatków owsianych, podana z kremem o smaku
cytrynowym i listkami
mięty. Przepyszne połączenie smaków. Babka wyszła idealnie krucha, nie za sucha, treściwa w smaku, a krem delikatny w konsystencji ale bardzo wyrazisty w smaku dzięki dodatkowi lemon
curd.Polecam Wam kochani!SKŁADNIKI NA 2 foremki takie jak na zdjęciu:- 2
jajka duże- 6 łyżek
oleju kokosowego- 80 ml
mleka- 60 g
cukru pudru- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 160 g
mąki ze zmielonych
płatków owsianychJajka utrzyj z
cukrem na puch, dodaj
mleko,
mąkę i
olej, całość wymieszaj na gładką masę.Foremki posmaruj
olejem i posyp
bułką tartą. Pieczemy 40 minut w temp. 165 stopni C.Studzimy na kratce.
KREM:- 5 łyżek
serka twarogowego - kremowego (możesz też użyć
mascarpone)- 3 łyżki lemon
curdCałość utrzyj na gładką masę. Schłodź w lodówce. Schłodzonym kremem dekoruj babkę.Na wierzch ułóż listki
mięty.
SMACZNEGO!Zapraszam Was na Instagrama!#smykwkuchni