Wykonanie
Właściwie to moja wariacja nt. gulaszu, bo jednak trochę się różni od takiego prawdziwego, jaki wszyscy znają... ale ten mój wcale nie jest gorszy i mam nadzieję, że wszyscy to sprawdzicie gotując go chociaż raz :-) Możecie go podawać z
kaszą,
ziemniakami albo
pieczywem. Pyszny, aromatyczny, mmm...SKŁADNIKIok. 500 g
mięsa z
szynkiok. 200 g
pieczarek1 - 2
cebule1
marchewka1
pietruszka2
łodygi selera naciowego1 łyżka pasty pomidorowej5 łyżek
oleju1 łyżka
mąki1 łyżka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżki
pieprzu młotkowanego z
kolendrą1/2 łyżki suszonego
majeranku1/2 łyżki
czosnku granulowanego1/2 łyżki
soli ziołowej1/2 łyżki
soliszczypta
pieprzu białegoszczypta
ostrej papryki mielonej
wodaMięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki i posypujemy
przyprawami (
paprykami,
solami,
pieprzami,
majerankiem,
czosnkiem), mieszamy żeby kawałki dokładnie się obtoczyły i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Warzywa oczyszczamy i kroimy w plastry.
Pieczarki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki, a jeśli są bardzo drobne zostawiamy w całości.
Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim
mięso, a następnie przekładamy je do rondla. Na tym samym tłuszczu obsmażamy
pieczarki i warzywa, a następnie dodajemy całość do
mięsa. Dolewamy
wodę - tak by zakrywała składniki i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu aż
mięso będzie miękkie. 50 - 70 ml
wody mieszamy z
mąką i pastą
pomidorową, a następnie dodajemy do gulaszu, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.Potrawa jest gotowa chociaż trochę z nią schodzi ;-)