Wykonanie
Ten kto kiedykolwiek jadł pęczak pewnie się ze mną zgodzi, że sam w sobie nie jest on szczególnie godny uwagi - szary, bez smaku... Ale z drugiej strony zdecydowanie zyskuje on przy bliższym poznaniu :-) Bo
kasza ta to obłuskane ziarna jęczmienia bogate w minerały i witaminy,
białko, błonnik oraz szereg składników mineralnych,
między innymi potas, magnez, żelazo, cynk, selen, miedź i mangan, a także witaminy B1, B2, PP, B6. Ale co by kto nie mówił, samej zjeść nie potrafię :-( za to z różnymi dodatkami nadającymi jej charakteru i owszem :-) I głośno
powiem, że pęczak w odpowiednim towarzystwie na talerzu jest naprawdę pyszny. Przykładem na to niech będzie dzisiejsze danie - szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie wymagające szczególnych umiejętności kulinarnych za to i wyglądem i smakiem zachwyci z pewnością wszystkich jedzących :-)SKŁADNIKI1/3 szklanki pęczaku1 garść
roszponki1 łyżka
kiełków brokuła2 łyżki
ziaren słonecznika5 łyżek
oleju aromatyzowanego
czosnkiemsól ziołowastarty ser grana padano1
jajko3 łyżki
octu jabłkowegook. 0,5 l
wody (do
jajka)
Pęczak gotujemy w lekko posolonej wodzie, odcedzamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem.
Roszponkę,
kiełki,
słonecznik,
olej i
sól ziołową miksujemy razem aż do połączenia składników. Następnie dokładnie mieszamy z gorącym pęczakiem.
Wodę z
octem zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem (ale tak, by
woda cały czas się "ruszała") i powoli wlewamy
jajko wybite wcześniej do salaterki. Po 4 minutach wyjmujemy je łyżką cedzakową.Pęczak z pesto wykładamy na talerz, posypujemy
serem, a na wierzchu układamy
jajko i przecinamy je, by wypłynęło
żółtko.