Wykonanie
Pin It
Czasami jest tak, że zostanie nam trochę
ryżu z obiadu... Co z nim wtedy zrobić ? Ja z reguły wykorzystuję go do przygotowania sałatki, którą nastepnego dnia zabieram do pracy. W lodówce miałam
szynkę, w koszyku na
owoce mango... Dodałam
ogórek i zrobiłam zielony
majonez. Wyszło pysznie !Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:2 szklanki ugotowanego na sypko
ryżu basmati1/2 dojrzałego
mango1 zielony
ogórek5 plasterków
szynki konserwowej1/2 pęczka
natkisok z 1/2
cytryny4 łyżki
majonezusólpieprzWykonanie:
Natkę wrzucamy do blendera, dodajemy
sok z cytryny, szczyptę
soli i blednujemy. Następnie dodajemy
majonez i dokładnie mieszamy.
Ogórek i
mango obieramy.
Ogórek kroimy w plasterki,
mango w kostkę. Do miski wkładamy
ryż,
mango,
ogórek i pokrojoną na kawałki
szynkę, dodajemy zielony
majonez i
przyprawy, dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz,
sałatkę podajemy posypaną
natką.