Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu pojawia się wiosenna
sałatka z
mango i zielonym
majonezem, przygotowana na bazie
ryżu basmati. Kolorowa, wiosenna i pyszna. Połączenie zielonego
czosnkowego majonezu z dojrzałym
mango to wspaniały pomysł.
Czas przygotowania: 70 minutSkładniki:1 szklanka
ryżu basmatipęczek
szczypiorku1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytryny3 łyżki
majonezuzielony
ogórek1/2 dojrzałego
mangosólWykonanie:
Ryż płuczemy zimną
wodą, do momentu, aż
woda będzie czysta.
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy go zimna
wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie
wodę odlewamy,
ryż odcedzamy. W dużym garnku gotujemy 2 litry
wody, solimy. Gdy
woda zacznie wrzeć wrzucamy
ryż i gotujemy go al dente, około 15 minut. Pamiętajmy, że każdy
ryż gotuje się inaczej, więc warto sprawdzać, czy jest już wystarczająco miękki.
Ryż odcedzamy, przelewami zimna
wodą.Do blendera wkładamy posiekany
szczypiorek (odkładamy odrobinę do posypania sałatki), obrany ząbek
czosnku, dodajemy
sok z cytryny i szczyptę
soli. Wszystko dokładnie blendujemy. a następnie dodajemy
majonez, mieszamy.
Ogórek i
mango obieramy i kroimy w kostkę lub w pasterki, razem z
ryżem wkładamy do miski, dodajemy zielony
majonez, ewentualnie solimy i mieszamy. Podajemy posypane
szczypiorkiem.