Oto moja wersja sałatki z makaronem ryżowym. Pierwszy raz jedzona przeze mnie w maju na jednym z uroczych ognisk z nowo poznanymi ludźmi miłującymi tak jak ja otwocką architekturę drewnianą. Sałatka mi posmakowała, więc szybko wysępiłam przepisik. Robiąc ją dziś jednak coś zamieniłam i coś dodałam. Ze zmianami czy bez sałatka jest rewelacyjna i znika z talerzy w obłędnym tempie ;-)200 g makaronu ryżowego (w kształcie ryżu)200 g polędwicy sopockiej1 puszka kukurydzy2 średnie ogórki gruntowe1 czerwona papryka1 pęczek drobnego szczypiorku1 łyżka majonezupieprzcytrynowy (ok 1 łyżeczka)sólMakaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze go studzimy.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, paprykę pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy.Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę.Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez wymieszany z pieprzemcytrynowym.Nie solimy.SMACZNEGO :-)