Wykonanie
/przepis własny/65 g
mąki żytniej razowej45 g
mąki pszennej graham20 g
mąki gryczanejok. 130-150 ml ciepłego
mleka migdałowego (może być inne)2 łyżki
syropu klonowego20 g
drożdży (świeżych)tabliczka posiekanej
czekolady iQ Superfood Chocolate1/4 łyżeczki
soli2 płaskie łyżki
sezamukawałek
masła kakaowego (może być zwykłe
masło)
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym
mleku wraz z
syropem klonowym.Odstawić na 15 minut, aby
drożdże zaczęły pracować.Obie
mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione
masło i
sól.Zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać posiekaną
czekoladę i uformować bułeczki.Obtoczyć w
sezamie i ułożyć na oprószony
mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).Zdjąć z patelni i podawać
póki gorące.Ja podałam je z
ricottą, puree z
awokado i
banana,
pomarańczą sycylijską i świeżo mieloną
wanilią.Smacznego!***ENGLISH VERSION:ENGLISH MUFFINS WITH DARK CHOCOLATE65 g rye
flour45 g graham
flour20 g buckwheat
flourapprox. 130-150 ml warm almond milk (may be
more)2 tablespoons maple
syrup20 g yeast (fresh)chopped iQ Superfood Chocolate1/4 teaspoon salt2 flat tablespoons
sesame seedsa piece of cocoa butterYeast crush and dissolve in warm milk with maple
syrup.Let stand for 15 minutes.Sift all flours. Add the yeast, melted butter and salt.Knead a smooth dough.Let stand for about an hour to rise.After this
time, add the chopped chocolate and form few rolls.Coat with
sesame seeds and place on top sprinkled with
flour to rise again (15 minutes).Fry on a well-greased pan about 4-5 minutes on each
side (on low heat).Remove from pan and
serve.Enjoy!***Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o "inteligentnej
czekoladzie", zapraszam na stronę oficjalną: