ßßß Cookit - przepis na Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

nazwa

Wykonanie

Przepis na babkę jest dość prosty. Robiłam pierwszy raz w życiu taką babeczkę i o dziwo udała się !
Składniki na babkę marmurkową :
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g masła
1 szklanka cukru drobnego
4 duże jaja
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
120 g czekolady lub kakao
biała czekolada + odrobina mleka na polewę babki
kandyzowana skórka z pomarańczy na posypkę polewy
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć cukrem do otrzymania puszystej masy. Jaja dodawać jedno po drugim stale miksując.Dodać ekstrakt z wanilii i miksować dalej. Po wymieszaniu składników zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i solą na przemian z mlekiem. Miksować tylko do połączenia się składników - nie dłużej. Mąkę można wymieszać szpatułką - będzie mniejsze ryzyko powstania zakalca. Przeczytaj czego unikać, aby nie wyszedł zakalec.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części ciasta dodać lekko roztopioną czekoladę i wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć na zmianę ciasto jasne i ciemne. Patyczkiem zrobić zygzaki.
Ciasto piec w temperaturze 160*C przez około 70-80 minut lub do suchego patyczka.
Ja swoje gotowe ciasto, oczywiście nie gorące polałam upłynnioną białą czekoladą oraz posypałam delikatnie kandyzowaną skórką z pomarańczy. Polewa może być również z ciemnej czekolady, innej polewy gotowej lub obsypane cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinariat.blogspot.com/2015/07/babka-marmurkowa.html