Angielskie kokosowo-kawowe muffiny z kasztanami podane z piankowym kremem, ricottą, truskawkami i borówkami/przepis własny/65 g mąki żytniej razowej bio65 g mąki pszennej graham80 ml ciepłego mleka kokosowego bio (może być inne)2 łyżki syropu klonowego20 g drożdży (świeżych)kilka sztuk kasztanów jadalnych biook. 50 ml mocnej kawy bio1/4 łyżeczki soli2 płaskie łyżki sezamugarstka płatkówmasłakakaowego bioDrożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, kawę, roztopione masłokakaowe i sól.Zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać drobno pokrojone kasztany i uformować bułeczki.Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.Smacznego!***Wszystkie składniki wypisane pogrubioną czcionką możecie dostaćw sklepie internetowym sklepdietetyczny.pl