Wykonanie
            
Przedstawiam mój przepis na ś 
niadaniowe bu ł eczki - chrupi ą ca skórka, puszysty ś rodek, zapach domowego 
pieczywa. Bu ł eczki s ą nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Z 
trzech gatunków zbó ż - m ą ki pszennej, m ą ki ż ytniej razowej oraz p ł 
atków owsianych, na dro ż d ż owym zaczynie. Moje wypieki nie zawieraj ą polepszaczy ani sztucznych dodatków, s ą wy łą cznie z naturalnych sk ł adników ....Gor ą ce b u ł eczki ż ytnio-owsiane b ę d ą idealne na ś niadanie - wystarcz ą proste dodatki, np. 
miód, mas ł o, domowe 
konfitury.... To nie s ą 
zwykłe bułki! Te pyszne i gorące wytwory własnych rąk to idylliczno-sielskie marzenie o zdrowym, ekologicznym życiu ....To prawdziwe slow food ....Składniki na 10 
bułek:Na zaczyn:1/2 op. świeżych 
drożdży (50 g)po 1 łyżce 
cukru i 
mąki pszennej50 ml ciepłej 
wodyNa ciasto:340 g 
mąki pszennej eko160 g 
mąki żytniej razowej lub graham50g 
masła świeżego200 ml 
wodyszczypta 
soliNa posypkę:2 łyżki 
płatk ów owsianych bioDo blaszki: 10 g mas łaPrzygotowanie:Z aczyn na ciasto: wymieszaj pokruszone dro żdże, 
cukier, łyżkę 
mąki, dolej ciepłej 
wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie do głębokiej misy przesyp odważoną 
mąkę, zr ób do łek i wlej zaczyn. 
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) 
masło, 
wodę oraz szczyptę 
soli.Całość zmiksuj kr ótko trzepaczkami na wolnych obrotach. Nast ępnie ciasto przeł ó ż na stolnicę i wyrabiaj dalej w rękach. Podziel na 10 cząstek. Z każdej cząstki wyr ób bu łeczkę, nadając kwadratowy kształt.Piec rozgrzej do 200 ° C . Bułeczki przeł ó ż na blaszkę wysmarowaną 
masłem i odstaw kolejny raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmaruj wierzch 
wodą wymieszaną ze szczyptą 
cukru oraz posyp obficie 
płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Bułeczki smakują najlepiej gorące, prosto z pieca.Moja rada: jeśli ciasto się klei, posyp ręce 
mąką. Z tej porcji wychodzi 10 
bułek.

