Wykonanie
Przedstawiam mój przepis na ś
niadaniowe bu ł eczki - chrupi ą ca skórka, puszysty ś rodek, zapach domowego
pieczywa. Bu ł eczki s ą nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Z
trzech gatunków zbó ż - m ą ki pszennej, m ą ki ż ytniej razowej oraz p ł
atków owsianych, na dro ż d ż owym zaczynie. Moje wypieki nie zawieraj ą polepszaczy ani sztucznych dodatków, s ą wy łą cznie z naturalnych sk ł adników ....Gor ą ce b u ł eczki ż ytnio-owsiane b ę d ą idealne na ś niadanie - wystarcz ą proste dodatki, np.
miód, mas ł o, domowe
konfitury.... To nie s ą
zwykłe bułki! Te pyszne i gorące wytwory własnych rąk to idylliczno-sielskie marzenie o zdrowym, ekologicznym życiu ....To prawdziwe slow food ....Składniki na 10
bułek:Na zaczyn:1/2 op. świeżych
drożdży (50 g)po 1 łyżce
cukru i
mąki pszennej50 ml ciepłej
wodyNa ciasto:340 g
mąki pszennej eko160 g
mąki żytniej razowej lub graham50g
masła świeżego200 ml
wodyszczypta
soliNa posypkę:2 łyżki
płatk ów owsianych bioDo blaszki: 10 g mas łaPrzygotowanie:Z aczyn na ciasto: wymieszaj pokruszone dro żdże,
cukier, łyżkę
mąki, dolej ciepłej
wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie do głębokiej misy przesyp odważoną
mąkę, zr ób do łek i wlej zaczyn.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe (ale nie gorące)
masło,
wodę oraz szczyptę
soli.Całość zmiksuj kr ótko trzepaczkami na wolnych obrotach. Nast ępnie ciasto przeł ó ż na stolnicę i wyrabiaj dalej w rękach. Podziel na 10 cząstek. Z każdej cząstki wyr ób bu łeczkę, nadając kwadratowy kształt.Piec rozgrzej do 200 ° C . Bułeczki przeł ó ż na blaszkę wysmarowaną
masłem i odstaw kolejny raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmaruj wierzch
wodą wymieszaną ze szczyptą
cukru oraz posyp obficie
płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Bułeczki smakują najlepiej gorące, prosto z pieca.Moja rada: jeśli ciasto się klei, posyp ręce
mąką. Z tej porcji wychodzi 10
bułek.