ßßß Cookit - przepis na Bułeczki żytnio-owsiane

Bułeczki żytnio-owsiane

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam mój przepis na ś niadaniowe bu ł eczki - chrupi ą ca skórka, puszysty ś rodek, zapach domowego pieczywa. Bu ł eczki s ą nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Z trzech gatunków zbó ż - m ą ki pszennej, m ą ki ż ytniej razowej oraz p ł atków owsianych, na dro ż d ż owym zaczynie. Moje wypieki nie zawieraj ą polepszaczy ani sztucznych dodatków, s ą wy łą cznie z naturalnych sk ł adników ....
Gor ą ce b u ł eczki ż ytnio-owsiane b ę d ą idealne na ś niadanie - wystarcz ą proste dodatki, np. miód, mas ł o, domowe konfitury.... To nie s ą zwykłe bułki! Te pyszne i gorące wytwory własnych rąk to idylliczno-sielskie marzenie o zdrowym, ekologicznym życiu ....
To prawdziwe slow food ....
Składniki na 10 bułek:
Na zaczyn:
1/2 op. świeżych drożdży (50 g)
po 1 łyżce cukru i mąki pszennej
50 ml ciepłej wody
Na ciasto:
340 g mąki pszennej eko
160 g mąki żytniej razowej lub graham
50g masła świeżego
200 ml wody
szczypta soli
Na posypkę:
2 łyżki płatk ów owsianych bio
Do blaszki: 10 g mas ła
Przygotowanie:
Z aczyn na ciasto: wymieszaj pokruszone dro żdże, cukier, łyżkę mąki, dolej ciepłej wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie do głębokiej misy przesyp odważoną mąkę, zr ób do łek i wlej zaczyn. Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) masło, wodę oraz szczyptę soli.
Całość zmiksuj kr ótko trzepaczkami na wolnych obrotach. Nast ępnie ciasto przeł ó ż na stolnicę i wyrabiaj dalej w rękach. Podziel na 10 cząstek. Z każdej cząstki wyr ób bu łeczkę, nadając kwadratowy kształt.
Piec rozgrzej do 200 ° C . Bułeczki przeł ó ż na blaszkę wysmarowaną masłem i odstaw kolejny raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posmaruj wierzch wodą wymieszaną ze szczyptą cukru oraz posyp obficie płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Bułeczki smakują najlepiej gorące, prosto z pieca.
Moja rada: jeśli ciasto się klei, posyp ręce mąką. Z tej porcji wychodzi 10 bułek.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/bueczki-zytnio-owsiane.html