Wykonanie
Kiedy byłem ostatnio w Lublinie, mama przypomniała mi o
drożdżowych rogalikach z
sezamem z pobliskiej piekarni. Ot, niby zwykłe, bez żadnego nadzienia ciasto, posmarowane po wierzchu czymś słodkim (mama podpowiedziała, że to pewnie
woda z
cukrem) i posypane
sezamem. Niby zwykłe, a jednak bardzo smaczne. Nie udało mi się jeszcze do końca tego smaku odtworzyć, ale możecie być pewni, że było naprawdę smacznie. Poniżej przepis na moje
drożdżowe rogaliki z
sezamem, wzorowane na przepisie z Moich Wypieków [ tutaj ].
Składniki:ok. 600 g
mąki pszennejok. 24 g
drożdży świeżych400 ml
mleka (półtorej szklanki)3
jajka100 g roztopionego
masła90-100 g
cukrupół łyżeczki
soliGlazura:1/4 szklanki
wody4 łyżki
cukru4 łyżki
mleka100-150 g
sezamuRozczyn:
Drożdże pokruszyć do większej miseczki, zasypać łyżką
cukru i trzema łyżkami
mąki. Całość zalać ok. 1/4 szklanki
mleka i wymieszać do rozpuszczenia się
drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 min.Ciasto:
Mąkę przesiać, wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać wyrośnięty rozczyn,
mleko i
jajka. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać
masło i zagnieść ciasto [rada: aby ciasto nie przyklejało się zbytnio do dłoni można rozetrzeć na nich krople
oleju lub
oliwy]. Wyrobione ciasto odstawić na półtorej godziny.Po tym czasie podzielić ciasto na części (3-4) i rozwałkowywać je na prostokąt o grubości mniejszej niż 0 , 5 cm. Z prostokąta wycinać naprzemiennie nie za duże trójkąty (o podstawie ok 4 cm) i zwijać je od podstawy do wierzchołka.Układać na dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawić do wyrośnięcia na 20-30 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować
wodą z
mlekiem i
cukrem oraz posypać
sezamem. Piec w 190 o C przez 15 min. (do złotego koloru).Podawać same, z
kawą,
mlekiem,
kakao,
konfiturami.