Powtórka (bardzo!) udanych muffinów angielskich :)Żytnie muffiny angielskie z ekologicznymi pekanami i suszonymi figami podane z domowym serkiemmigdałowym*, borówkami, domową truskawkową frużeliną i melonem* z mąkąmigdałową***MUFFINY ANGIELSKIE Z BAKALIAMI/przepis własny/65 g mąki żytniej razowej65 g mąki pszennej grahamok. 130-150 ml ciepłego mlekamigdałowego (może być inne)2 łyżki syropu klonowego20 g drożdży (świeżych)kilka fig i pekanów1/4 łyżeczki soli2 płaskie łyżki sezamukawałek masłakakaowego (może być zwykłe masło)Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól.Zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać drobno pokrojone figi i pekany i uformować bułeczki.Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.Smacznego!Patelnię do niskotłuszczowego smażeniamożna nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl