Wykonanie
Próbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie
serka mascarpone?Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie!Do tej
pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes.Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek
banana nadał pięknego aromatu i
słodyczy.Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego
serka homogenizowanego.Dzięki gęstości i wysokiej zawartości tłuszczu w tym
serku, placuszki ładnie rosną na patelni.***/przepis własny/1/2 szklanki
mąki z pszenicy durum (można użyć zwykłej pszennej)pół średniego, dojrzałego
bananajajkołyżka
syropu klonowegoszczypta
soli4 łyżki
serka mascarponeok. 50 ml
mlekapół łyżeczki
proszku do pieczeniamasło klarowane do smażenia
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
syrop wymieszać.Następnie wbić
jajko, dodać
mleko, a na końcu
serek mascarpone i rozgniecionego
banana.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut na natłuszczonej patelni (na małym ogniu).Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać.Do przygotowania pancakes użyłam
serka mascarpone firmy Mlekoma:http://www.mlekoma.pl/produkty/mascarpone***Zapewne wielu z Was już nie raz spotkało się z
mascarpone, czy to w sklepie, czy w domu.W Internecie aż roi się od różnego rodzaju przepisów na dania obiadowe,
torty, kremy i wypieki z tym
serkiem... a co to właściwie jest za serek?
Mascarpone to kremowy
ser typu włoskiego. Stanowi podstawę deseru Tiramisu. Wywodzi się z Lombardii, położonej w północnej części Włoch. Dawniej wytwarzano go domowymi sposobami, w niewielkich ilościach tylko zimą lub jesienią, obecnie przez cały rok. Jego cechą charakterystyczną jest to, że nie wytwarza się go z
mleka a ze
śmietanki (!). Najpierw odwirowuje się
mleko, a następnie uzyskaną w ten sposób
śmietankę podgrzewa do temperatury 90 stopni. Kolejnym etapem jest zakwaszanie z pomocą kwasku
cytrynowego i odsączanie z
serwatki. W tym czasie
ser szybko dojrzewa. Gotowy
mascarpone jest miękki, biały lub delikatnie kremowy, słodki i intensywnie
śmietankowy w smaku. Brzmi kusząco, prawda? :)