ßßß Cookit - przepis na Sernik gotowany z kawową pianką

Sernik gotowany z kawową pianką

nazwa

Wykonanie

Już dawno nosiłam się z zamiarem przygotowania sernika gotowanego, lecz dla wzbogacenia jego smaku dodałam jeszcze piankę kawową. Do jej przygotowania użyłam kawy Inka, aby bezkarnie mogły sięgać po nie dzieci.
Biszkopt:
8 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, a następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajami. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i upiec w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Składniki:
1 kg sera białego
1 szklanka cukru
1 budyń
1 szklanka mleka do budyniu
2 jajka
1 kostka margaryny lub masła
sok z 1 cytryny
cukier waniliowy
Wykonanie:
Ser zmielić, przełożyć do naczynia. Wstawić je do garnka z wodą. Dodać margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy i zagotować. Następnie dodać budyń wymieszany z zimnym mlekiem i ponownie zagotować. Można dodać soki skórkę otartą z 1 cytryny.
Kawowa pianka:
400 ml zimnego mleka
2 śnieżki
3 łyżki kawy Inka
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej przegotowanej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać do momentu aż żelatyna zrobi się płynna (nie gotować!).
Do zimnego mleka dodać kawęi śnieżki wymieszać, a następnie ubić. Do ubitej masy dodać letnią żelatynę.
Przełożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu
Przestudzony ser
Drugi blat biszkoptu
Pianka kawowa
drobna kawa
Smacznego!
Źródło:http://przepisy-misiaczek.blogspot.com/2016/03/sernik-gotowany-z-kawowa-pianka.html