Wykonanie
Jakiś czas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z
Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny
chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie
musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią
bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według zaopatrzenia kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne,
chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść.Składniki:3 duże
jajka1/4 szklanki
miodu1/4 szklanki
maślanki1/2 szklanki
mąki pszennej białej1/2 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej1 szklanka
mąki gryczanej (ja użyłam
mąki z
kaszy niepalonej)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki posiekanych
orzechów i pestek (np. włoskie,
migdały,
pestki dyni,
słonecznika,
pistacje)2 szklanki pokrojonych
suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np.
rodzynek,
moreli,
jabłek,
mango)1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.2. W dużej misce ubij mikserem
jajka,
miód i
maślankę.3. W innej misce wymieszaj
mąkę,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia. Dodaj
owoce i
orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj.4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia).5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha.6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią spożywczą.