ßßß Cookit - przepis na Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami.

Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami.

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według zaopatrzenia kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne, chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść.
Składniki:
3 duże jajka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki maślanki
1/2 szklanki mąki pszennej białej
1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki gryczanej (ja użyłam mąki z kaszy niepalonej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki posiekanych orzechów i pestek (np. włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, pistacje)
2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango)
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę.
3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj.
4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia).
5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha.
6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią spożywczą.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/02/wysokobonnikowy-chleb-z-bakaliami.html