Wykonanie
W poszukiwaniu zdrowych przepisów często sięgam do źródeł wegetariańskich i wegańskich. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, wiele przepisów roślinnych skrupulatnie eliminuje wszelkie produkty pochodzące od zwierząt, z
miodem włącznie, przy jednoczesnym dość swobodnym używaniu
cukru.O ile
miód czy
jajka nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, to
cukier biały tak, zdecydowanie, wystarczy obejrzeć film "Cały ten
cukier".
Cukier biały buraczany, czy
cukier trzcinowy często uznawany za zdrowszy, oba rodzaje są równie szkodliwe; trzcinowy ma nawet wyższy indeks glikemiczny, czyli powoduje większy wyrzut insuliny.Zadanie, które sobie postawiłam to zaproponowanie takich deserów, ciast, musów czy kremów, które będą słodzone alternatywnymi
cukrami, nie obarczonych tak wysokim indeksem glikemicznym jak dwucukry, co więcej, mającymi dobroczynny wpływ na organizm.
Ksylitol jest taką alternatywą, to
cukier brzozowy, który może być stosowany nawet przez diabetyków, zapobiega próchnicy i ma działanie bakteriobójcze.Innym zamiennikiem może być melasa z karobu. Karob to jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych. Drzewa karobu, zwanego również
Chlebem Świętego
Jana, rosną w krajach o ciepłym klimacie, w Europie w Grecji, na Sycylii czy Cyprze. Karob w proszku jest wykorzystywany jako substytut
czekolady, a w postaci melasy jest doskonałym słodzikiem. Planując wypieki trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że melasa ma barwę i smak karmelu. Te właściwości sprawdziły się doskonale w muffinach orkiszowych z
makiem.
Składniki: na 18 muffinek2
kubki*
mąki orkiszowej, jasnej i ciemnej pół na pół1/2 kubka
płatków owsianych1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
soli1/2 kubka
oleju słonecznikowego2/3 kubka
jogurtu greckiego1 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3
jajka1/2 kubka melasy z karobu1/4 kubka
syropu z aloesu4 łyżki
maku niebieskiegogarść
owoców suszonych, posiekanych - ja użyłam
moreli i
daktyli2-3 łyżki
borówki amerykańskiej ( opcjonalnie )*kubek = pojemność 250ml
Jak zrobić:1. Przygotuj blaszkę do pieczenia muffinek - wyłóż każdy otwór papierową papilotką.2. W dużej misce wymieszaj suche składniki:
mąkę,
płatki owsiane,
mak,
proszek do pieczenia,
sól i
sodę. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli
olej słonecznikowy,
jogurt,
jajka, ekstrakt
waniliowy,
potem melasę z karobu i
syrop z aloesu.3. Dodaj mokre składniki do suchych, dobrze wymieszaj łyżką, nie mikserem. Posiekane
bakalie lekko obtocz w
mące, dodaj do ciasta, wymieszaj krótko.4. Napełnij każdy z otworków do połowy wysokości - babeczki mocno urosną. Na wierzchu ułóż po kilka
borówek. Piecz w 180'C przez 15 - 17 minut, do suchego patyczka.