Wykonanie
Na moim skalniaku już znalazłam pierwsze oznaki zbliżającej się wiosny - przebiśniegi :) Szkoda, że nie możecie mnie teraz zobaczyć... buzia
śmieje mi się od ucha do ucha, uwielbiam wiosnę, moje kwiatki i warzywka. OK zmiana tematu. To, że kocham jeść to chyba wiedzą wszyscy moi znajomi i rodzina. Niestety albo stety czasem trzeba dać, żołądkowi odpocząć. Mój odpoczywa już 3 tydzień i strawił 6 kg. Post Daniela działa :) Stąd przepis na całkiem smaczne leczo warzywne, pozbawione tłuszczu, na
bulionie warzywnym (klik) z dodatkiem
ziół.
Składniki:450 g
bakłażana300 g
cukinii200 g
pieczarek3
papryki (czerwona, żółta, zielona)2
cebuleprzecier pomidorowy (u mnie własny 200 ml)200 ml
bulionu warzywnegosól himalajska do smakupo 0,5 łyżeczki
kurkumy,
papryki słodkiej i
curryszczypta
tymianku i
bazyliiWszystkie warzywa opłukać pod bieżącą
wodą.
Bakłażana pokroić w grubsze słupki nasolić i odstawić na 0,5 godz. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w mniejsze kawałki i skropić
sokiem z połówki
cytryny żeby nie ściemniał.
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę i w półksiężyce. Z
papryki usunąć gniazda nasienne pokroić w piórka razem z
cebulą.
Pieczarki pokroić w plasterki.Zagotować
bulion, wrzucić do niego najpierw
pieczarki,
paprykę i
cebulę. Gotować 5 minut od zagotowania, dodać
bakłażana i
cukinię. Gotować kolejne 5 minut, wlać
przecier pomidorowy przyprawić i gotować do miękkości warzyw.Nie przepadam za rozgotowanymi warzywami więc najczęściej po zagotowaniu przecieru, zestawiam z ognia i przykrywam pokrywką. Po 10 minutach przestygną i są dla mnie idealne.Miłego dnia :)