ßßß Cookit - przepis na Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty

Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty

nazwa

Wykonanie

W Wielkopolsce danie tradycyjnie było podawane w dni postne. Więcej informacji o gziku tutaj .
Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie!
Składniki:
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego!
Pyry z gzikiem znajdziecie na blogach:
Codziennik Kuchenny
Moje domowe kucharzenie
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2016/02/pyry-z-gzikiem-regionalne-smaki-luty.html