W Wielkopolsce danie tradycyjnie było podawane w dni postne. Więcej informacji o gziku tutaj .Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie!Składniki:6 ziemniaków (o podobnej wielkości)20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka1 mała cebulaszczypioreksól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.Smacznego!Pyry z gzikiem znajdziecie na blogach:Codziennik KuchennyMoje domowe kucharzenieMoje Małe Czarowanienie-ład mAlutkiOgrody BabilonuStare Gary