ßßß Cookit - przepis na Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

nazwa

Wykonanie

W lutym Regionalne Smaki goszczą na ziemi wielkopolskiej, przygotowujemy przysmak bardzo charakterystyczny dla tego regionu.
Pyry z gzikiem, to gwarowa nazwa ziemniaków podawanych z pastą twarogową. Podstawą tej potrawy są ziemniaki ugotowane lub upieczone . Ważne, aby nie obierać ich ze skórki, wtedy zachowują swoje walory smakowe.
Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze śmietaną (lub jogurtem, mlekiem, kefirem). Przyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek.
Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła.
Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana.
Składniki:
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości * .
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z gzikiem i kawałkiem masła.
* Ziemniaki można upiec w piekarniku. Trzeba je umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 200 stopni. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ziemniaków.
Smacznego
Moje domowe kucharzenie
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/02/pyry-z-gzikiem.html