ßßß Cookit - przepis na Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie

Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie

nazwa

Wykonanie

W lutym w kuchni Regionalnych Smaków będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem,potrawę kuchni wielkopolskiej.
W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem.
Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj .
Potrawę gotujecie w wybranym przez Was terminie. Przepis będziemy publikować 29 lutego 2016 r. (poniedziałek) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Pyry z gzikiem.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/02/regionalne-smaki-zaproszenie-luty.html