ßßß Cookit - przepis na Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

nazwa

Wykonanie

Już kilka razy miałam zaproszenie do akcji regionalne smaki,ale zawsze coś mi nie pasowało..tym razem postanowiłam wziąć udział w tej akcji i przyrządzić pyry z gzikiem...o tej potrawie słyszałam , ale nigdy nie robiłam.
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
zioła Małgorzaty Skworcu
prażona cebulka Skworcu
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Twaróg r ozgnieść widelcem, dodać śmietanę, cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/pyry-z-gzikiem.html